Ők az ikrek(dédunokáink) még aprócskán
Még nem sikerült a gyerekektől kapott rajzokat egyéb emlékeket összegeznem! Ez helyett most kaptok egy olyan receptet,ami ugyan nem a sajátom,de a szélesebb családból származik. Nem a legolcsóbb,de azt garantálom,hogy a leg finomabb. Hasonlót még nem olvastam,pedig sokat böngészgetek a receptek között.
HANGYABOLY TORTA.
kÉSZÍTÜNK HOZZÁ EGY DIÓS,ÉS EGY VIZES PISKÓTÁT.
Diós piskóta hozzávalói:
6 tojás sárgája, 23dk cukor,23 dk dió,5 dk. morzsa (egy kevés rummal áztatva) ,6 tojás keményre vert habja.
Vizes piskóta hozzávalói:
4 tojás sárgája,25dk cukor,20dk liszt,8 evőkanál víz,1késhegynyi szódabikarbóna.
A ddiós piskótánál a tojás sárgákat összekeverem a cukorral,dióval,morzsával,majd végül óvatosan hozzákeverem a tojások keményre vert habját. Óvatosan kell sütni,vigyázva hogy ne legyen nagyon száraz a sütés után ,mert akkor törik.
A vizes piskótát a szokásos módon megsütjük.
Mikor mindkét piskóta megsült,a diós piskótát belehelyezzük egy tálba-úgy hogy amikor ki fogjuk fordítani a kész tortát ,ez lesz felül. A széleket levágjuk a tál szélétől kb.olyan mélyen,amilyen vastag a fehér piskótánk,a fehér piskótából egy kőrt vágunk,a tál nagyságának megfelelően(ez lesz a torta alja)
Sütés közben el lehet készíteni a krémet.
Krém:25dkvaj,vagy jó minőségű margarin(én margarinnal csináltam)
2,5evőkanál liszt,3 evőkanál cukor, 2,5dl.tej,2 evőkanál cukrozatlan kakaó.
A vajon kívül a hozzávalókat megfőzöm,majd,amikor már kihűlt a krém,hozzákeverem a margarint. Kissé kesernyés lesza krém így magában,de úgy a jó. A pikótákból leesett maradékokat elmorzsolom apróra,és akrémhez keverem.Egy kevés krémet kell hagyni,mert a legvégén a tölteléket meg kell kenni vele,hogy a fehér piskóta jól oda tapadjon. A tálba helyezett diós piskótát ezzel a keverékkel megtöltöm,majd ráhelyezem a fehér piskótából kivágott kőrt.Az anyagokat egy kicsit le kell nyomkodni a tálban,hogy jól összeálljanak. Megfordítom a tálat. Kevés cukorral készült csokoládé pudinggal megkenjük,majd torta darával meghintjük.Látványnak sem rossz,de az íze fenséges.
Egy kicsit macerás,de aki szeret sütni az nem foglalkozik az ilyesmivel.A végeredmény pedig megéri a fáradozást.JÓ SÜTÉST,ÉS JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ!